Navijači FK "Rudar Prijedor"


"Alkohol Bojs" (Alcohol boys) je navijačka grupa FK "Rudar Prijedor" iz Prijedora, nastala 1995. godine.

Navijački život u Prijedoru svodio se prije posljednjeg rata mahom na pozorišnu atmosferu na utakmicama. U gradu je postojalo nekoliko klubova: OFK "Prijedor", OFK "Berek", FK "Žitopromet", FK "Celuloza" (danas FK "Gomjenica"), FK "Tukovi", OFK "Puharska", FK "Radnik", FK "Trgoprodaja" i naravno FK "Rudar".

 

FK "Rudar" je bio poseban slučaj. Naime, ovaj ljubijski klub prvo je igrao utakmice u Ljubiji, da bi 1967. počeo koristiti Gradski stadion u Prijedoru, a dresovi su u skladu sa nazivom kluba bili zeleno-crni. Integracijom "Rudara" i OFK "Prijedora" 1992. godine nastao je FK "Rudar Prijedor", koji baštini tradiciju oba kluba, utakmice igra na Gradskom stadionu u Prijedoru i koristi plavo-žute i zeleno-crne dresove. 

 

Navijanje je bilo čisto lokalno. Naime, kako je skoro svako veće naselje imalo klub tako su i mještani posjećivali utakmice svog kluba. Izuzuzetak je bio FK "Rudar", koji je igrao u Republičkoj i Drugoj saveznoj ligi SFRJ i tako osvajao simpatije svih Prijedorčana, te je u skladu s tim imao i najveću podršku. Zabilježeno je da je na pojedinim utakmicama tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka "Rudar" znalo da bodri i više od 10.000 Prijedorčana. Najveći uspjeh klub je postigao na svoj 60. rođendan, 1988. godine. Izbacivši "Vardar", "Dinamo" iz Vinkovaca i "Vojvodinu", "Rudar" je stigao do polufinala Kupa Jugoslavije u kojem je igrao sa mostarskim "Veležom". "Rudar" tada postaje ponos grada i Prijedorčana.

 

Izbijanjem ratnih dejstava zamire fudbalski život u Prijedoru, pa tako i navijački. Ulaskom "Rudara" u Prvu ligu Republike Srpske 1996. godine dolazi do ponovnog buđenja navijača. Prije toga na finalnu utakmicu Kupa Republike Srpske igranu u Banjoj Luci protiv Borca, 23. decembra 1995. godine, samo mjesec dana poslije potpisa Dejtonskog sporazuma, masovno odlaze brojni navijači "Rudar Prijedora", prvi put organizovani kao zvanična navijačka grupa "Alcohol boys". Tada je na Gradski stadion u gradu na Vrbasu otputovalo više od 2.000 Prijedorčana i to je najveće gostovanje "Alcohol boysa" do tada. Ipak, u godinama poslije rata dolazi do stagnacije fudbala u Prijedoru. Utakmice je pratilo sve manje i manje navijača, da bi "Alcohol boysi" bili konačno rasformirani 1999. godine.

 

Nakon što je 2009. godine FK "Rudar Prijedor" osvajio Prvu ligu Republike Srpske i time se plasirao u Premijer ligu BiH, došlo je do naglog interesa za fudbalom i navijanjem, tako da navijačka grupa "Alcohol boys" biva formirana po drugi put. U skladu s tim, na prvoj utakmici "Rudar Prijedora" protiv zeničkog "Čelika" postavljen je transparent sa natpisom "Ponovo rođeni", i tada je na istočnoj tribini Gradskog stadiona bilo više od 500 članova "Alcohol boysa".

 

Od tada pa sve do danas, vjerni navijači "Rudar Prijedora" prate svoj klub već četiri godine u društvu premijerligaša BiH i daju mu svoju nesebičnu podršku.

 

Više informacija o Alkohol Bojsima (Alcohol Boys) možete pronaći na Facebook.com/alcoholboysprijedor


Sljedeća utakmica

Rudar Prijedor

Borac Banja Luka

Prvenstvo RS
17.09.2016 u
Prethodna utakmica
zvijezda 09 0:1 Rudar Prijedor
09.10.2016 u 16.30